Passion för praliner

Att kliva över tröskeln till Ejes Choklad är som att stiga in i en annan värld, en annan tidsepok. Och det märks hur mycket kärlek och omsorg det ligger bakom varje liten chokladpralin. Det tar nästan två dygn för en pralin att bli klar. I den lilla mysiga chokladbutiken på Östermalm i Stockholm tillverkas alla chokladpraliner för hand enligt gammal hantverkstradition. Personalen är lika god och glad som sin choklad, och det både doftar och smakar helt fantastiskt.

Ejes choklad är inte något man ska avnjuta i hast, berättar Linda Ardebäck, ägare av Ejes. Vår choklad ska ätas med samma kärlek och omsorg som den har tillverkats!
– Man ska heller inte glömma bort att vår choklad är klassad som hälsokost – om du frågar mig – så ha inte dåligt samvete, ler hon stort.
–Eftersom Ejes praliner är färskvara rekommenderar vi att den ska avnjutas direkt, men vi garanterar en hållbarhet på 2-3 veckor. Men det brukar inte vara några problem eftersom pralinerna har en tendens att gå åt fortare än man hade tänkt…

Hur kan ni ha ett så stort sortiment och ändå sitta i ganska små lokaler?
– Visst är det fantastiskt? säger Linda. Vi är så oerhört glada och stolta över att ett litet familjeföretag kan få överleva i våra tider. Våra lokaler är som du säger ganska små, och de inrymmer ju både tillverkning och butik. Men eftersom vi har kvar det mesta av utrustningen från förr, och jobbar enligt samma metoder och traditioner som man alltid har gjort på Ejes, så fungerar det faktiskt alldeles utmärkt – även om vi är lite trångbodda! Precis allt görs för hand, och det känns verkligen att det är ett kulturarv vi förvaltar. Det mest fantastiska är att vi genom åren har blivit kända över hela världen, och likväl finns våra produkter bara att köpa här hos oss.

– Vi har fått många förfrågningar om att öppna filialer, skaffa återförsäljare och skapa en webshop, men har valt att fortsätta med det som gjort Ejes Choklad så uppskattat; att skapa goda praliner och ge trevlig service i vår lilla butik.

– Det är väldigt viktigt för oss att ha kontroll över tillverkningen och vårt varumärke, så att vi kan garantera att våra kunder får samma goda praliner varje gång. Samtidigt är det såklart en utmaning att våga vägra växa, men vi har en väldigt trygg och stabil verksamhet igång, och ser ingen anledning att ändra på det.

Hur är det egentligen; äter du några praliner själv?
– Det gör jag absolut! Många tror att man kanske tröttnar på det när man håller på hela dagarna, men det är inte sant. Jag äter nog 20-25 praliner om dagen – varje dag! Och man ska unna sig lite vardagslyx, våra praliner är som balsam för både kropp och själ! avslutar Linda med ett klingande skratt.

Text: Tony Manieri
Foto: Ejes Choklad

Om annonser