Skida i Schweiz

För 200 år sedan tog Hotel Hoheneck emot pilgrimer på deras spirituella resor till klostret i Engelberg. Idag är det ett mysigt svenskägt hotell i Engelberg centrum och en rolig mötesplats för skidåkare, konferenser, bybor, bergsklättrare och musikälskare. Engelbergs friska natur och spektakulära vyer gör också orten till en perfekt destination även för företagets nästa konferens i Alperna.

Hotel Hoheneck har öppet året runt, precis som berget. I Engelberg kan man åka skidor från oktober till maj, och när snön är borta finns det gott om andra aktiviteter; vandring, paragliding, golf, klättring och downhill cykling som växer för varje år. Engelberg är helt enkelt ett perfekt ställe att vara på om man tycker om utomhusaktiviteter.
Gunilla Madsen är ansvarig för Hotel Hoheneck, och stortrivs med livet.

Hur hamnade du på ett hotell i Schweiz?
– Jag såg en annons våren 2016 där man sökte en hotellchef, berättar Gunilla. Jag har tidigare gått på hotell- och managementskola här i Schweiz, så jag hade redan en hel del kunskaper både om hotellnäringen och landet i sig.
– Dessutom ville vi gärna ge våra barn en annorlunda upplevelse, så nu går de i skolan här i Schweiz. Här kan de åka skidor och snowboard större delen av året, så de är också väldigt nöjda med tillvaron!

Schweiz är ju ett fantastiskt turistmål, men det är också ganska dyrt?
– Hotell och liftkort kostar ungefär samma som i resten av Alperna, men sen kan det lätt bli lite dyrare att gå på restaurang och handla i affärer. Men det uppvägs mer än väl av att det verkligen är ett fantastiskt skidland. Det finns inte många platser i världen som kan mäta sig med Schweiz när det gäller avancerad och mångsidig skidåkning.
– Kommer man hit till Engelberg så är det oftast för den enastående skidåkningen! Sen är Schweiz ett land där allt fungerar, och sedan är det ju fantastiskt vackert här omkring. Nio av de tio högsta bergstopparna i Europa ligger i Schweiz, så om man känner för att åka hit och vandra under sommarmånaderna så finns det gott om spektakulära utmaningar!
– Många kommer också hit för att cykla mountainbike och klättra i berg. På sommaren är det om möjligt ännu vackrare här än på vintern. Om man vill kan man dessutom ta en lift upp på berget och vandra ner, så det är tillgängligt för alla – inte bara de som är i fysisk toppform och som söker efter djärva utmaningar.

ALPABZUG
Korna är viktiga i Schweiz. Varje år i oktober tar bönderna ner sin boskap från sommarbetet i bergen. Det kallas alpabzug och firas med att korna och getterna är vackert utsmyckade och vallas genom byn. Samtidigt föregår den traditionella höstmarknaden där lokala produkter säljs och alla butiker och restauranger har öppet. Man träffas och umgås tillsammans på ett väldigt trevligt sätt.
– Alpabzug är en av årets höjdpunkter, då man kan umgås med vänner, njuta av god mat och dricka på gator och torg, samtidigt som korna passerar i vackert utsmyckade parader.

Vad kan man se fram emot under vintersäsongen på Hotel Hoheneck?
– Vi har alldeles nyligen fått tillbaka vår stjärnkock Lindor Wink, som även arbetar som coach för det svenska kockjuniorlandslaget. Så alla som kommer hit kan räkna med att det serveras fantastisk mat.
–I loungebaren är det också mysigt att sitta och hänga på after ski under skidsemestern och dra rövarhistorier om dagens åk och botanisera i vår drinklista. Trevliga smårätter serveras till den som känner sig lite småsugen. Vi har också ett spännande ölsortiment och på kvällen förvandlas Lounge Bar till den kanske bästa restaurangen i Engelberg – här kan man njuta av en härlig middag från vår lilla men naggande goda meny! Vi har förstås även halvpension där middagen består av en serverad 3-rätters middag. Gott, enkelt och lätt. Man slipper trassla med bordsbeställning på byn och kan ta det lugnt. Sen kan man ju fortsätta ner till Hoheneck Bar och lyssna på en av live banden som spelar.
– Överhuvudtaget är Engelberg en fantastisk plats att besöka, på vintrarna för skidåkning i världsklass och på somrarna för de spektakulära omgivningarna med inbjudande alptoppar och böljande dalgångar så långt ögat når! avslutar Gunilla Madsen.

Text: Tony Manieri
Foto: Hotel Hoheneck

Om annonser